Tradycyjna karkówka, żeberka czy golonka wciąż mają rzesze wiernych fanów. Oryginalne przyprawy, marynaty i dodatki sprawią, że dołączą do nich kolejni smakosze! Jeśli jesteś nad polskim morzem, to zdecydowanie musisz spróbować jednego z takich dań.

Nie wybierasz się w najbliższym czasie na północ polski? Możesz przygotować te przysmaki we własnym domu!

Herbaciana karkówka

  • 600 g schabu karkowego bez kości
  • 1/2 bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 3 torebki czarnej herbaty
  • 2 cebule
  • smalec do smażenia
  • kilka ząbków czosnku
  • mąka do oprószenia mięsa
  • sól, pieprz
  • papryczka chili
  • mielona wędzona papryka

Schab opłucz, osusz, pokrój w piastry. Natrzyj solą, pieprzem i wędzoną papryką. Oprósz mąką, obsmaż z dwóch stron na łyżce rozgrzanego smalcu. Herbatę zaparz wrzącym bulionem, zalej mięso. Wrzuć całą papryczkę chili, duś do miękkości mięsa (50-60 minut). Cebule obierz, pokrój na kawałki. Przesmaż osobno na łyżce smalcu. Dodaj obrane ząbki czosnku. Podlej białym winem. Ogrzewaj, aż większość odparuje. Podawaj do plastrów karkówki.

Golonka w sosie teriyaki

  • 2 duże golonki z kością
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • rozmaryn
  • po 2 marchewki i cebule
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżka musztardy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • chili
  • sól, pieprz

Oczyszczone golonki włóż do dużego garnka. zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu, łyżkę soli oraz obrane marchewki i cebule. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem godzinę. Sos teriyaki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą francuską, mieloną słodką papryką oraz solą, pieprzem i chili do smaku. Dodaj 2 szklanki wywaru z gotowania golonki. Golonki ułóż w brytfannie, skrop 1/4 zalewy. Piecz 30 minut w 200°C. Zmniejsz temperaturę do 160°C. Dopiekaj golonki jeszcze 2-2,5 godziny, skrapiając je resztą zalewy.

Żeberka z dżemem pomarańczowym

  • 1.5 kg żeberek
  • cebula
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 słoika dżemu pomarańczowego
  • 1/2 szklanki pikantnego keczupu
  • olej
  • 3 gwiazdki anyżu
  • szczypta mielonego cynamonu, kardamonu i imbiru
  • sól, pieprz

Żeberka oczyść, podziel na porcje. Posiekaj obraną cebulę. Otrzyj tymianek. Czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż. Dodaj tymianek, dżem, keczup, anyż, cynamon, kardamon i imbir. Wymieszaj, zagotuj, zdejmij z ognia. Żeberka oprósz solą i pieprzem, obsmaż na 2 łyżkach oleju. Włóż do marynaty, odstaw na dobę. Piecz w brytfannie pod przykryciem 100 min w 200 st. C.

Boczek po azjatycku

  • 600 g surowego boczku ze skórką
  • 2 strąki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • słoiczek ulubionych pikli
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Mięso pokrój na kawałki, włóż do garnka. Wlej 300-400 ml wody. Dodaj przekrojone na pół strąki chili, obrany czosnek, ocet ryżowy, cukier i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 3-4 godziny. W razie potrzeby uzupełniaj wodę. Ugotowany boczek osącz starannie, oprósz solą i pieprzem. Odlej na sicie ulubione pikle (np. dynię lub cukinię) Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wrzuć osączony boczek. Smaż, mieszając, aż skórka zrobi się chrupiąca. Dodaj pikle i jeszcze chwilę smaż razem.

Szarpana wołowina w burgerach

  • 3/4 kg łopatki wieprzowej
  • po łyżeczce słodkiej papryki, curry i kuminu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 6 bułek do burgerów lub kajzerek
  • kawałek czerwonej kapusty
  • pół cebuli
  • olej
  • sok z cytryny
  • miód
  • ogórki w musztardowej zalewie
  • sól, pieprz
  • natka

Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, słodką mieloną papryką, curry oraz kuminem. Przesmaż z każdej strony na 2 łyżkach oleju. Przełaź do rękawa do pieczenia. Dodaj obrane ząbki czosnku. Piecz mięso 3-4 godziny w temp. 150°C. Wyjmij, lekko przestudź. Porozdzielaj widelcem włókna. Bułki przekrój na połówki, włók na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Kapustę posiekaj, miesza z obraną i poszatkowaną cebulą, dopraw olejem, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Bułki napełnij szarpaną wieprzowiną, surówką i plasterkami ogórków. Ozdób świeżą natką.