Tradycyjna karkówka, żeberka czy golonka wciąż mają rzesze wiernych fanów. Oryginalne przyprawy, marynaty i dodatki sprawią, że dołączą do nich kolejni smakosze! Jeśli jesteś nad polskim morzem, to zdecydowanie musisz spróbować jednego z takich dań.
Nie wybierasz się w najbliższym czasie na północ polski? Możesz przygotować te przysmaki we własnym domu!
Herbaciana karkówka
- 600 g schabu karkowego bez kości
 - 1/2 bulionu mięsnego lub warzywnego
 - 150 ml wytrawnego białego wina
 - 3 torebki czarnej herbaty
 - 2 cebule
 - smalec do smażenia
 - kilka ząbków czosnku
 - mąka do oprószenia mięsa
 - sól, pieprz
 - papryczka chili
 - mielona wędzona papryka
 
Schab opłucz, osusz, pokrój w piastry. Natrzyj solą, pieprzem i wędzoną papryką. Oprósz mąką, obsmaż z dwóch stron na łyżce rozgrzanego smalcu. Herbatę zaparz wrzącym bulionem, zalej mięso. Wrzuć całą papryczkę chili, duś do miękkości mięsa (50-60 minut). Cebule obierz, pokrój na kawałki. Przesmaż osobno na łyżce smalcu. Dodaj obrane ząbki czosnku. Podlej białym winem. Ogrzewaj, aż większość odparuje. Podawaj do plastrów karkówki.
Golonka w sosie teriyaki
- 2 duże golonki z kością
 - 3 liście laurowe
 - 6 ziaren ziela angielskiego
 - rozmaryn
 - po 2 marchewki i cebule
 - 4 łyżki sosu teriyaki
 - 3 ząbki czosnku
 - 1-2 łyżka musztardy
 - łyżeczka słodkiej papryki
 - chili
 - sól, pieprz
 
Oczyszczone golonki włóż do dużego garnka. zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu, łyżkę soli oraz obrane marchewki i cebule. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem godzinę. Sos teriyaki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą francuską, mieloną słodką papryką oraz solą, pieprzem i chili do smaku. Dodaj 2 szklanki wywaru z gotowania golonki. Golonki ułóż w brytfannie, skrop 1/4 zalewy. Piecz 30 minut w 200°C. Zmniejsz temperaturę do 160°C. Dopiekaj golonki jeszcze 2-2,5 godziny, skrapiając je resztą zalewy.
Żeberka z dżemem pomarańczowym
- 1.5 kg żeberek
 - cebula
 - kilka gałązek tymianku
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki masła
 - 1/2 słoika dżemu pomarańczowego
 - 1/2 szklanki pikantnego keczupu
 - olej
 - 3 gwiazdki anyżu
 - szczypta mielonego cynamonu, kardamonu i imbiru
 - sól, pieprz
 
Żeberka oczyść, podziel na porcje. Posiekaj obraną cebulę. Otrzyj tymianek. Czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż. Dodaj tymianek, dżem, keczup, anyż, cynamon, kardamon i imbir. Wymieszaj, zagotuj, zdejmij z ognia. Żeberka oprósz solą i pieprzem, obsmaż na 2 łyżkach oleju. Włóż do marynaty, odstaw na dobę. Piecz w brytfannie pod przykryciem 100 min w 200 st. C.
Boczek po azjatycku
- 600 g surowego boczku ze skórką
 - 2 strąki chili
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 łyżki octu ryżowego
 - 3 łyżki cukru
 - 5 łyżek sosu sojowego
 - słoiczek ulubionych pikli
 - olej do smażenia
 - sól, pieprz
 
Mięso pokrój na kawałki, włóż do garnka. Wlej 300-400 ml wody. Dodaj przekrojone na pół strąki chili, obrany czosnek, ocet ryżowy, cukier i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 3-4 godziny. W razie potrzeby uzupełniaj wodę. Ugotowany boczek osącz starannie, oprósz solą i pieprzem. Odlej na sicie ulubione pikle (np. dynię lub cukinię) Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wrzuć osączony boczek. Smaż, mieszając, aż skórka zrobi się chrupiąca. Dodaj pikle i jeszcze chwilę smaż razem.
Szarpana wołowina w burgerach
- 3/4 kg łopatki wieprzowej
 - po łyżeczce słodkiej papryki, curry i kuminu
 - 3-4 ząbki czosnku
 - 6 bułek do burgerów lub kajzerek
 - kawałek czerwonej kapusty
 - pół cebuli
 - olej
 - sok z cytryny
 - miód
 - ogórki w musztardowej zalewie
 - sól, pieprz
 - natka
 
Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, słodką mieloną papryką, curry oraz kuminem. Przesmaż z każdej strony na 2 łyżkach oleju. Przełaź do rękawa do pieczenia. Dodaj obrane ząbki czosnku. Piecz mięso 3-4 godziny w temp. 150°C. Wyjmij, lekko przestudź. Porozdzielaj widelcem włókna. Bułki przekrój na połówki, włók na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Kapustę posiekaj, miesza z obraną i poszatkowaną cebulą, dopraw olejem, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Bułki napełnij szarpaną wieprzowiną, surówką i plasterkami ogórków. Ozdób świeżą natką.
